Dan grada Slatine obilježava se 30. kolovoza.

 

Grad Slatina nalazi se na istočnom djelu Virovitičko- podravske županije. Ovaj grad sastoji se od 15 naselja. Grad je pun znamenitosti koje su u ovome gradu ostavljene kroz povijest. Grad je poznat po svojoj vrlo zanimljivoj povijesti, i po jako dobrome zemljopisnom položaju. U ovome grad živi oko 14 800 stanovnika.

U pisanom se dokumentu grad Slatina spominje po prvi put u ispravi zagrebačkog biskupa Mihovila izdanoj 1. rujna 1297. godine u Požegi. Ime grada napisano je u inačici Zalathnuk. Slatina je u to vrijeme bila dobro Zagrebačke biskupije u sastavu Arhiđakonata Vaška. U 14. je stoljeću u Slatini bila župna crkva Svih Svetih, smještena negdje oko današnjeg parka. Crkva je imala pokrajine oltare posvećene sv. Juraju, Blaženoj Djevici Mariji, sv. Katarini, kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji i Jeleni i jedan oltar posvećen nekoj bratovštini. Po uvođenju županijskog uređenja Slatina je pripala Križevačkoj županiji.

Grad Slatina svoj dan grada obilježava iz višednevni bogat program koji započinje festivalom mladih slatinskih talenata i traje sve do 15. rujna. Središnja svečanost je 30. kolovoza, a započinje u Parku 136. slatinske brigade ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata odavanjem počasti onima koji su dali ono najvrjednije, svoje živote za slobodnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku, a nastaviti svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Slatine u velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina.

U okviru obilježavanja Dana grada Slatine i obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine Slatini održava se slatinski sajam “Kako su radili naši stari” čiji su organizatori Grad Slatina, Turistička zajednica grada Slatine i Ministarstvo poljoprivrede, a medijski pokrovitelj Radio Slatina. Sajam je započinje kulturno-umjetničkim programom. U sklopu programa održava će se niz predavanja, radionica, prezentacija, igraonica, kulturnih sadržaja koji uključuju nekoliko izložbi, likovnu koloniju, smotru folklora. Pripremljena su i brojna sportska natjecanja, JDM i moto susreti, kulinarska natjecanja kao i zanimljivi koncerti.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA