Dan Grada Daruvara obilježava se 5. svibnja.

 

Daruvar je grad u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Okružen mirisnim zelenim vinogorjem, te opremljen spojem povijesne i suvremene arhitekture i maštovito uređenim parkovima. Daruvar se opravdano ovjenčao sa četiri zlatna, dva srebrna i jednim brončanim priznanjem od strane Hrvatske turističke zajednice. Navedena priznanja potvrdila su da je Daruvar najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske, grad u kojem se sklad arhitekture, prirodno nadopunjava sa ljepotom okoliša.

Dan Grada Daruvara obilježava se 5. svibnja na dan rođenja grofa Antuna Jankovića. Grof Antun Janković osnivač je Daruvara i najvažnija je osoba u njegovoj povijesti. Zaslužan je za njegov gospodarski procvat, ali i izgradnju njegovog zaštitnog znaka – Daruvarskih toplica. Rođen je 5. svibnja 1729. godine u Pečuhu, a nakon doseljenja u Daruvar, prezimenu dodaje i pridjev “Daruvarski”. Godine 1745. stekao je posjede Sirač, Pakrac te Podborje, kojem mijenja naziv u Daruvar, koji je ostao do danas.

Proslava povodom Dana Grada započinje svetom misom u Crkvi Svetog Antuna Padovanskog i procesijom ulicama grada. Jedna od središnjih događaja je svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se tradicionalno dodijeljuju priznanja građanima i pravnim osobama za izuzetno zalaganje u radu u različitim djelatnostima.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA