Dan grada Labina obilježava se 17. kolovoza.

 

Labin je grad u Istarskoj županiji, smješten u istočnom dijelu Istre, samo tri kilometra od mora. Labin je srednjovjekovni grad poznat po brojnim galerijama i umjetnicima. Najfascinantniji prizor je središnji gradski trg sa savršeno očuvanom lođom i glavnim gradskim vratima Svete Flore iz 16. stoljeća. Iznad kapije je gradski grb i venecijanski lav, simbol mletačke vladavine.

Mjesto današnjeg slikovitog gradića Labina, smještenog na brdašcu visokom 320 metara, udaljenog svega oko 3 kilometra od mora, bilo je, prema svemu sudeći, nastanjeno još 2000 godina prije Krista. Ostaci jedne od takvih naseobina kasteljera iz brončanog doba, Kunci, nalaze se u neposrednoj blizini Labina. Njegovo staro ime Albona ili Alvona ilirsko je keltskog podrijetla, a izgleda da su ga Kelti osnovali u IV stoljeću prije Krista na mjestu negdašnje gradine, iako neki povjesničari spominju da su to mjesto Iliri utvrdili još u 11. stoljeću prije naše ere. Prema povjesničarima Albona na keltskom jeziku znači ‘grad na brdu’, odnosno ‘visoko naselje’.

Za njegove tadašnje stanovnike Tit Livije će napisati da su bili gusari-pirati. Nakon sukoba između domaćeg stanovništva i Rimljana, koji počinju u trećem stoljeću prije Krista, Istra 177. pr.n.e.. potpada pod Rim, a granica postaje rijeka Raša. Labin s okolicom postaje sastavni dio rimske provincije Ilirik s visokim stupnjem samostalnosti i vlašću nad okolnim mjestima.

Proslava Dana grada započinje nekoliko dana prije od samog obilježavanja i spaja se s blagdanom velike Gospe koja se slavi 15. kolovoza. Među mnoštvom događanja u sklopu obilježavanja Dana Grada Labina najbrojniji su oni vezani uz kulturu, umjetnost, glazbu i zabavu. Gotovo svakoga dana građane i njihove goste čekaju kvalitetni, zanimljivi i atraktivni događaji i nastupi.

13. kolovoza rezerviran je za otvorenje Labinskog uzleta likovnosti. 15. kolovoza, na blagdan Velike Gospe je svečano misno slavlje sa procesijom iza kojeg slijedi tradicionalni planinarski pohod na Skitaču. Na sam Dan Grada Labina, 17. kolovoza, Svečanom sjednicom Gradskog vijeća grada Labina, svečano se obilježava Dan grada koji se slavi u znak sjećanja na 17. kolovoza davne 1341. godine, dan kad je usvojen prvi Gradski Statut.

Gepostet von Labin Rabac Tourist Board am Mittwoch, 3. Januar 2018

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA