Dan grada Nina obilježava se 07. lipnja.

 

Nin je grad smješten na obali Jadranskog mora i pripada Zadarskoj županiji. Iako malen po broju stanovnika, grad Nin ima bogatu i sadržajnu prošlost. Sve do 14. stoljeća bio je poluotok, a onda je umjetnim prokopom odvojen od kopna. Nin je grad poznat po soli i ima svoju solanu koja je jedna je od rijetkih solana što proizvodi sol na tradicionalan i prirodan, ekološki način.

Nin dan grada obilježava 07. lipnja u spomen na prvo priznanje hrvatske države u povijesti. Obilježava se sjećanje na slavnu ninsku i hrvatsku povijest, na davnu 879. godinu kada je prvi i jedini put u povijesti priznata hrvatska država, a Nin je postao kolijevkom te države.

7. lipnja 879. godine  papa Ivan VIII. potaknut odanošću Hrvata, novom je hrvatskom vladaru Branimiru uputio tri pisma s blagoslovom hrvatskom narodu i državi – knezu Branimiru, ninskom biskupu Teodoziju te treće svećenstvu i hrvatskom puku. U tadašnjem je vremenu taj čin značio priznanje države te se kroz povijest označava kao jedan od ključnih trenutaka rađanja hrvatske državnosti. Današnji dan stoga Republika Hrvatska obilježava kao Dan hrvatske diplomacije.

Svečani program obilježavanja Dana grada započinje polaganjem vijenca, te svetom misom u župnoj crkvi sv. Anslema, potom se u Baroknoj kući održava svečana sjednica gradskog vijeća Nina. Grad Nin jedna je od kolijevki hrvatske kulture, njegova crkvica Sv. Križa krasi i županijski grb. Ninska Barokna kuća nova je vrijednost kulturne baštine Nina i još jedan konkretni pokazatelj sustavne skrbi lokalne samouprave za umjetničke i povijesne znamenitosti.

Za najmlađe stanovnike grada bit će upriličena radionice pod nazivom „Kockica o ninskim gladijatorima“, koja će se održati u Muzeju ninskih starina, a za sve ljubitelje autohtonih proizvoda već tradicionalno povodom Dana Grada svečano se otvara Sajam proizvođača „Mareta“.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA