Dan grada Pakraca obilježava se 19. ožujka, na blagdan Sv. Josipa.

Pakrac je grad u Požeško-slavonskoj županiji. Svoju višestoljetnu povijest Pakrac zahvaljuje povoljnom zemljopisnom položaju i smještaju na križanju povijesno vrlo važnih prometnica. Tragovi prvog naselja u Pakracu datiraju iz davnih prapovijesnih vremena te kasnijeg rimskog razdoblja u kojem je Pakrac vjerojatno bio rimska postaja Mannieana.

U srednjem vijeku Pakrac se intenzivno razvija i doživljava neke od najslavnijih dana svoje povijesti kao značajan posjed križarskog reda ivanovaca. Prvi pisani spomen grada Pakraca veže se uz 1256 godinu kada se u Pakracu kovao slavonski banovac. Polovicom 13. stoljeća u Pakracu je bila smještena i prva hrvatska kovnica novca – poznatog slavonskog banovca čiji originali se danas čuvaju u Muzeju grada Pakraca. Na toj kovanici po prvi se put pojavljuje lik kune po kojoj je naziv dobila i današnja hrvatska moneta. Zbog visoke čistoće srebra i preciznosti izrade slavonski banovac predstavlja sam vrh europskog kovničarstva.

Obilježavanje Dana Grada Pakraca započinje se obilježavati početkom ožujka, a bogat program ispunjen nizom kulturnih, sportskih, društvenih i zabavnih manifestacija se proteže kroz 16 dana, od 8. ožujka pa sve do 24, tako da se može naći ponešto za svakoga.

Već tradicionalno tu je i Dan gospodarstva koji se održava 17. ožujka. Posebno svečano je 18. ožujka kada se održava svečana sjednica Gradskog vijeća s dodjelom priznanja zaslužnim građanima i kolektivima, a taj dan održava se i sajam dječjeg poduzetništva.

Na sam dan proslave Dana grada i blagdana sv. Josipa program započinje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na rimokatoličkom groblju u Pakracu te kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu na trgu koji nosi njegovo ime. U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodi se svečana sveta misa sa procesijom. Nakon euharistijskog slavlja slijedi svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Pakraca, u Hrvatskom domu „dr. Franjo Tuđman“, na kojoj se dodjeljuju javna priznanja Grada Pakraca ljudima koji su svojim djelima i znanjem promicali ime Grada Pakraca i Republike Hrvatske.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA