Dani šibe i ribe

Kategorija događanja

Destinacija događanja

Lokacija događanja

Kotoriba

Cijena

kn -
- kn

Datum početka

ožujak. 2, 2021.

Vrijeme početka

h

Datum završetka

ožujak. 2, 2021.

Vrijeme završetka

h

Dani šibe i ribe

Dani šibe i ribe1

Dani šibe i ribe tradicionalna su manifestacija koja se odvija u Kotoribi posljednjeg vikenda u svibnju. Kotoriba je općina na krajnjem jugoistoku Međimurske županije, na samoj granici sa Republikom Mađarskom.

U povijesti ostaje upamćena po utvrdi grofova Zrinskih koja je služila za obranu od Turaka te kao prvo mjesto u Hrvatskoj koje je dobilo željezničku prugu 1860. godine. Danas je Kotoriba moderna općina sa oko 3300 stanovnika te svom infrastrukturom potrebnom za današnji stil života.
Uz Kotoribu teče rijeka Mura koja je sa svojim rukavcima raj za ribiče, a netaknuta priroda regionalnog parka Mura – Drava idealna je za šetnju, biciklizam i sve ostale aktivnosti na otvorenom. Najveća crkva u ovom dijelu Hrvatske, dio ostavštine najpoznatijeg Kotoripčana Jože Horvata i etno zbirka samo su dio kulturne baštine ovog kraja.
Manifestacija Dani šibe i ribe na neki je način podsjetnik na život Kotoripčana u prošlosti. Riba iz rijeke Mure, koja je u neposrednoj blizni mjesta, u povijesti je bila jedna od važnijih namirnica u prehrani, a izrada (pletenje) korpi od šibe ljudima je bio važan izvor prihoda.
Upravo kroz manifestaciju nastojimo prikazati nekadašnji način pripreme ribe i pletenja korpi, a KUD-ovi nam prikazuju nekadašnje običaje i načine zabave.
Uz sve to pripremljen je izložbeno prodajni prostor proizvoda od šibe te autohtonih poljoprivrednih proizvoda (domaći sir, bućino ulje, košaraški proizvodi…) dok su najveće atrakcije šaran na rašljama, lov ribe u bazenu te prezentacija pletenja kopri. Svake godine u okviru manifestacije nastupaju najpoznatiji hrvatski pjevači. Svi koncerti su besplatni za sve posjetitelje.
Općina Kotoriba za nedjelju organizira besplatan vlak koji vozi iz Varaždina te se zaustavlja na svakoj stanici do Kotoribe, a posjetitelji se mogu vratiti vlakom u čak tri termina.

ORGANIZATOR DOGAĐANJA

Općina Kotoriba
Kolodvorska 4, Kotoriba
+385 40 682 265
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN