Uskrs, 40 dana od Pepelnice

Uskrs je najstariji i najveći kršćanski blagdan, spomen Kristova uskrsnuća i temelja kršćanske vjere. Dan na koji se slavi blagdan Uskrsnuća računa se 40 dana od Pepelnice, a to je vrijeme koje se naziva Korizmom.

U vrijeme naših baka i djedova nije bilo većih javnih okupljanja u vrijeme Korizme. To nije vrijeme u kojemu život staje, pa su se ljudi okupljali u svojim kućama na raznim prelima i sijelima. To su bili oblici društvenoga života u kojima su ljudi, pogotovo mladi, dobivali priliku družiti se i komunicirati. U korizmi je veći naglasak na pobožnost nego u ostalim danima u godini, pa je tako u čitavoj Hrvatskoj poznata pobožnost križnoga puta koja se i danas održava tijekom korizme nekoliko puta u tjednu.

Tjedan prije Uskrsa naziva se Velikim tjednom. Taj tjedan je vrhunac korizme kroz koju se kršćani pripremaju za proslavu svoga najvećega blagdana – Uskrsa.

Veliki tjedan započinje Cvijetnicom, nedjeljom muke Gospodnje, kada se slavi Isusov slavni ulazak u Jeruzalem. Tada se u crkvu nose grančice masline ili lovora na posvetu, a u narodu se na tu nedjelju, iako je u korizmi, oblačila svečana odjeća, što je bilo u kontrastu prema čitavoj korizmi tijekom koje se nosila jednostavna (siromašna) odjeća zagasitih boja.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA