Dan grada Rijeke obilježava se 15. lipnja, na blagdan Sv. Vida.

 

Rijeka je administrativno i kulturno središte Primorsko-goranske županije i treći grad prema broju stanovnika u Republici Hrvatskoj. Ovaj grad je svoje mjesto našao uz tok rijeke Rječine i mnogobrojnih potoka te leži na obilatim izvorištima i utocima. Kao malo koji grad na svijetu, Rijeka u svojem imenu nosi simbol vode.

Najstariji tragovi ljudske prisutnosti na današnjem području Rijeke potječu još iz doba paleolitika i neolitika, a ostaci pretpovijesnih gradina iz brončanog i željeznog doba. Takvo je naselje dominiralo Riječkim zaljevom te osiguravalo luku i u doba života Ilira.

Rijeka Dan grada obilježava 15. lipnja, na blagdan Sv. Vida, no proslava blagdana i Dana grada kako se još naziva “ Dani Sv. Vida” slavi se bogatim programom kroz nekoliko dana brojnim vjerskim, kulturnim, zabavnim i sportskim događajima.

Iznošenjem i tradicionalnim blagoslovom zastave Sv. Vida započinje trodnevna duhovna priprema za proslavu blagdana Sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke i Riječke nadbiskupije. Prvi dan slavlja proglašen je danom obitelji, te se tim povodom održava misa u katedrali Svetog Vida. Središnji događaj su crkvene manifestacije koje kulminiraju velikom procesijom na sam Dan grada i blagdan Sv. Vida. Uz vjerske događaje, bogat program svake godine uključuje i svečanu sjednicu grada Rijeke na kojoj se dodjeljuju javna priznanja Grada Rijeke, kao i prijem za svu djecu koja nose inačicu imena Vid.

Na sam Dan grada, na Trgu 128. brigade i Trgu Republike Hrvatske u jutarnjim satima započinje fešta kada će se građanima dijele porcije liganja na mornarski i štrudle od trešanja, a u isto vrijeme zapjevaju klape na Korzu.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA