Dan grada Đurđevca obilježava se 23. travnja.

 

Grad Đurđevac smješten u podravskoj nizini, između dvije prirodno-geografske cjeline; između sjevernih obronaka Bilogore i rijeke Drave i pripada Koprivničko-križevačkoj županiji. Đurđevac svoj Dan grada slavi 23. travnja, na blagdan sv. Jurja, zaštitnika Đurđevca.

Đurđevac se spominje od 1237. godine. U 15. stoljeću se razvio u gradsko naselje – trgovište. U 16. stoljeću je sjedište Đurđevačke kapetanije, a u 18. st. jedno vrijeme sjedište Đurđevačke pukovnije. Danas je mali gradić i središte đurđevačke Podravine. Godine 1532. Sulejman I. Veličanstveni se vraća u Carigrad, poslije neuspjeha kod Kisega. Prolazi Podravinom i pljačka đurđevački prostor. Oko đurđevačkog kaštela je podignut obrambeni zid, ispred ulazne kule ograđen je prostor, na završecima zidova sagrađene su manje obrambene kule. Između kula je ulazni most, a od tog mosta, preko širokog pojasa močvare je dugi hrastov most koji vodi do naseljenog mjesta. Vlasnik grada tada je posljednji član obitelji Ernušt, Gašpar.

Proslava Dana grada započinje jutarnjom budnicom puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac, nastupom mažoretkinja, svečanom svetom misom, polaganjem vijenaca na Trg hrvatske mladosti i Gradskom groblju svim palim braniteljima u Domovinskom ratu te svečanom sjednicom grada Đurđevca. Proslava se nastavlja tradicionalnom gastro manifestacijama  „Cvetni sajam“ i „Đurđevečka ribičija“ uz prigodan dječji kulturno-umjetnički program. Svi zainteresirani koji se nađu na Trgu Sv. Jurja u Đurđevcu mogu se okušati i u pecanju šarana iz 12 metarskog bazena. U sklopu Đurđevečke ribičije organizira se i prodaja fiš paprikaša i ribe pečene na rašljama. U isto vrijeme organirira se i Đurđevečki cvjetni festival, prodajna izložba cvijeća.

Podno utvrde Stari grad organizirane su konjičke utrke u daljinskom jahanju. Natjecanje se održava u četiri utrke, prva utrka na dužini staze od 84 kilometara (4 etape), druga na dužini staze od 42 kilometara (2 etape), treća od 19 kilometara (1 etapa). Početak i cilj utrke je na livadi iza utvrde Stari grad, gdje natjecatelje isprate i dočekaju brojni gledatelji i navijači.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA