Sveti Antun Pustinjak, 17. siječnja

U mnogim crkvama 17. siječnja sliku ili kip sv. Antuna Padovanskog zamijeni lik svetog Antuna Pustinjaka. Tu dvojicu svetaca povezuje isto ime, ali su vodili i dosta slične živote. Obojica su se posvetili Božjoj slavi od rane mladosti i provodili su puno vremena u molitvi na pustim mjestima.

Sveti Antun Pustinjak (oko 250.-356.) – jedan je od najštovanijih svetaca ranoga kršćanstva. Rođen je u Herakleji u Egiptu u imućnoj obitelji. Kao osamnaestogodišnjak, nakon smrti roditelja, odlučio se za potpuni preokret, tj. život u siromaštvu. Provodi život u samoći pustinje prolazeći kroz mnoga demonska iskušenja.

Životopis Svetog Ante napisao je biskup u Aleksandriji, Sveti Atanazije. Njegova duhovna iskustva usvajali su mnogi pustinjaci te su se njegovi savjeti i poticaji prenosili, a dospjeli su i do našega vremena. Relikvije sv. Antuna Pustinjaka se čuvaju u francuskome gradiću u Saint-Julienu kraj Arlesa. Zaštitnik je stočara te pomoćnik u različitim napastima i bolestima.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.