Dan grada Metkovića obilježava se 20. srpnja, na blagdan Sv. Ilije.

Grad Metković drugi je po veličini grad u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Nalazi se na granici s Bosnom i Hercegovinom. Od Jadranskog mora udaljen je dvadesetak kilometara.

Prema dosadašnjim arheološkim nalazima na brdu Predolcu, neposredno do grada, život na području grada Metkovića otpočeo još u pretpovijesno doba. Pretpostavlja se da su prvi poznati žitelji u donjem toku Neretve bili helenizirani Iliri Daorsi, koje su kasnije potisnuli ratoborni Ardijejci i Delmati. O njima svjedoče mnogobrojne gradine i kamene gomile na okolnim brdima. 

Prvi doseljenici koji su osnovali Metković nisu imali puno izbora. Brdo Predolac sa svojim južnim padinama davalo im je dobar zaklon od bure i cjelodnevnu izloženost suncu. Godina 1422., za sada, smatra se prvom pisanom potvrdom postojanja naselja. Predolac i danas čuva svoje stare kuće, čiji vlasnici imaju privilegiju prekrasnog pogleda na grad i dolinu pa sve tamo do Pelješca. Današnji grad sa preko 17.000 stanovnika predstavlja središnje naselje doline Neretve sa jakim kulturnim i sportskim životom.

Na Dan grada kada se slavi i blagdan svetog Ilije, u Metkoviću je uvijek poseban dan. Proslava započinje Svetom misom u crkvi Sv. Ilije, a kasnije se nastavlja na gradskom trgu posjetom tradicionalnu sajmu na kojem se trguje svim i svačim. Na taj dan Metkovčani u goste primaju rodbinu i prijatelje iz okolnih mjesta, ali i oni koji nemaju u Metkoviću rodbine u velikom broju hrlile u Metković “na dernek”, tj. sajam. Na sajmu se može kupiti svega i svačega, od alata do odjeće, pa po svemu podsjeća na onaj već dobro poznati sajam u Benkovcu.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA