Dan grada Svete Nedelje obilježava se prvu Nedjelju nakon blagdana Duhova.

 

Sveta Nedelja je grad u Zagrebačkoj županiji, smješten uz autocestu A3 Slovenija – Bregana – Zagreb – Lipovac, 6 km istočno od Samobora i 17 km zapadno od centra Zagreba. Čitav kraj geografski je smješten na veoma privlačnom položaju koji obuhvaća ravničarski i brežuljkasti dio, a nalazi se zapadno od Zagreba između Save, Okićkog i Samoborskog gorja, a prometno je otvoren prema Zagrebu, Samoboru, Jastrebarskom, Zaprešiću.

Sveta Nedelja se prvi puta spominje još daleke 1301. godine kao jedna od župa Zagrebačke nadbiskupije. Zakonom o lokalnoj samoupravi od 30. prosinca 1992. godine utvrđena je općina Sveta Nedelja. Čitavi kraj, sve do Save, pripadao je vlasnicima Okić-grada, a tadašnja župa Sveta Nedelja i danas je pod okićkim dekanatom. Najveća zanimljivost svetonedeljskoga kraja je nekoć dvokatni, a poslije potresa 1880., prizemni dvorac Kerestinec. Posjed Kerestinec kupio je 1560. godine grof Petar II. Erdody, a 1575. novim vlasnikom postao njegov sin Petar III. Siguran i čvrst dvorac u Kerestincu uskoro je postao stalno sjedište obitelji Erdody. Iako je nekoliko puta pregrađivan, a njegov današnji oblik dosta izmijenjen u odnosu na prvotni, dvorac u Kerestincu još i danas sadrži još izrazite fortifikacijske elemente, te je spomenik kulture I. kategorije.

Sveta Nedelja svoj Dan grada ne obilježava svaku godinu na isti datum jer se veže uz blagdan Presvetog Trojstva pa se slavi prvu nedjelju iza blagdana Duhova.

Sveta Nedelja je status grada dobila 2006. godine, i danas predstavlja najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji, ali s obzirom na razvijene gospodarske zone u kojima radi na stotine poduzetnika, vrlo je uspješan grad. Slovi i kao jedan od najugodnijih gradova za život u Hrvatskoj, u kojem stanovništvo iz godine u godinu samo raste.

Sveta Nedelja za dan grada organizira pregršt zabave. Uz koncerte tu je i biciklijada, roštiljada, bogat kulturni program, smotre povijesnih postrojbi, dječji glazbeni festival, kreativne radionice za najmlađe te zabavni večernji programi uz koncert i tradicionalnu svetonedeljsku roštiljadu.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA