Dan grada Pregrade obilježava se prvu nedjelju iza Uskrsa.

 

 

Pregrada je grad u Krapinsko-zagorskoj županiji, smještena na najzapadnijem dijelu Hrvatskog zagorja, između rijeke Sutle i padina Maceljske gore. Okruzuju je gorski masivi Kunagore (520 m). Njen okoliš tvore brežuljkasti i niskobrdoviti tereni s dolinom uz potok Kosteljinu koja pripada slivu riječice Krapine. Dolinski prostor obiluje vodom i to ne samo za kišnih perioda, a brežuljkasti dio grada oskudijeva vodom zbog još uvijek ne zadovoljavajuće izgrađene mreže za vodoopskrbu.

Ime Pregrada prvi puta se spominje 9. kolovoza 1334. godine u statutima Zagrebačkog Kaptola. Statute je sastavio gorički arhiđakon Ivan, a isti dan ih je proglasio biskup Ladislav Kobol. Župa je sigurno mnogo starija, jer je u popisu proglašena kao prva u arhiđakonatu Zagorje, a dodijeljena je velikom pripoštu.

Tradicionalno, na Bijelu Nedjelju, proslava Dana grada Pregrade započinje uz brojne povijesne postrojbe iz cijele Hrvatske, kuburaše, mažoretkinje i Limenu glazbu Pregrada. Svečanost obilježavanja Dana grada započinje već u jutarnjim satima euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a potom slijedi smotra povijesnih postrojbi gradonačelniku.

Nakon euharistijskog slavlja i mimohoda povijesnih vojnih postrojbi ulicama Pregrade, u zgradi Grada održava se svečana sjednica Gradskog vijeća Pregrade na kojoj se dijele priznanja zaslužnim građanima Pregrade. Ne izostaje ni glazbeni program koji zaokružuje slavlje dana grada.

Povezane Objave

Rabska fjera

Rabska fjera je najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364., kada...

PROČITAJ VIŠE
DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.