Dan grada Samobora obilježava se treću subotu u listopadu.

 

Grad Samobor je dio Zagrebačke županije. Oko 1/3 površine grada Samobora pokriveno je šumom. U Samoboru i Samoborskom gorju postoji oko 200 km obilježenih planinarskih staza. Samobor je udaljen od grada Zagreba samo 25 kilometara, a od graničnog prijelaza sa Slovenijom u Bregani samo četiri kilometra. Izradom autoceste Zagreb – Ljubljana, Samobor je postao još pristupačnije odredište mnogih turista i izletnika. U Samoboru živi oko 36.000 stanovnika od kojih je 16.000 u samom Samoboru, a 20.000 živi u okolnim mjestima koja spadaju pod lokalnu samoupravu Samobor.

Dan grada Samobora obilježava se treću subota u listopadu u spomen na dobivanje povelje kojom je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. Samoboru 1242. godine potvrdio status slobodnog kraljevskog trgovišta. Na temelju te Povelje Samoborci su u sudbenim poslovima bili neovisni, slobodno su raspolagali svojom imovinom te su sami birali svećenika koji će im služiti.

Dan grada je prilika pohvaliti se onim najvrijednijim što Samobor ima, talentiranim i marljivim građanima, malim i velikim umjetnicima, obrtnicima, kreatorima i majstorima raznih vrsta koji baštine samoborsku tradiciju još od 13. stoljeća ili pak stvaraju nešto novo, vrijedno 21. stoljeća na brojnim manifestacijama koje se organiziraju gradu u čast.

Program započinje budnicom Gradske glazbe Samobora, zatim se u Parku domovinske zahvalnosti odaje počast našim braniteljima, te mimohod od čak 20 povijesnih hrvatskih postrojbi koje prolaze ulicama središnjeg dijela grada.

Slavljenički program nastavlja zabavnim događanjima na raznim mjestima. Uz svečanu sjednicu Gradskog vijeća tu je i Festival samoborske kotlovine u Ulici Mirka Kleščića, koji priređuju mjesni odbori i gradske četvrti, izložba gljiva i gljivarski kotlić na Trgu Matice hrvatske te dječji program na glavnom gradskom trgu uz zbor Smiješak, KUD Oštrc, Folklorni ansambl Mladost te udruge Sretno dijete i Cirkultura. Samoborska vinogradarsko-vinarska udruga Brenta otvara svoja vrata gdje se uz kotlić mogu kušati vina samoborskih vinara.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA