Dan Dugog Sela obilježava se 11. studenog, na blagdan Sv. Martina.

 

Dugo Selo je grad smješten u Zagrebačkoj županiji. Prostire se na 53 četvorna kilometra i čini niz naselja smještenih u podnožju Martin brega (visine 205 metara), 20 kilometra istočno od središta Zagreba.

 Najstariji pisani tragovi o životu na dugoselskom području postoje u darovnici-povelji kralja Andrije II. Arpadović iz 1209. godine, gdje se spominje “etiam terram santci Martini” koju kralj dodjeljuje hrvatskim redovnicima Božjacima, odnosno viteškom redu-Templarima. Ime Dugog Sela spominje se 1566. god. Mjesto je bilo pod upravom feudalaca (Tahi, Zrinski…), a kasnije je u posjedu Draškovića. Dugo Selo je od 1850. god. do 31. kolovoza 1955. godine kotarsko središte. Na području kotara Dugo Selo Zakonom o podjeli Narodne Republike Hrvatske na kotare, gradove i općine, osnovane su četiri općine: Brckovljani, Dugo Selo, Oborovo i Posavski Bregi.

Kotar Dugo Selo bio je u sastavu okruga Zagreb od srpnja 1947. do travnja 1949., a od tada do prosinca 1951. u sastavu oblasti Zagreb. Od 1955. do 1997. Dugo Selo je općina. U novoustrojenu veliku općinu Dugo Selo, iz tadašnjeg kotara Dugo Selo nije ušla u sastav općina Posavski Bregi, koja je novom administrativnom podjelom te godine ušla u sastav novoustrojene tadašnje općine Ivanić-Grad. Dugo Selo 1997. god. dobiva status grada (odlukom vlasti iz vremena Socijalističke Republike Hrvatske, Dugo Selo je 1959. godine dobilo status gradskog naselja.

Povijest i kulturu Dugog Sela obilježilo je ime Sveca Martina pa se tako dan Dugog Sela obilježava 11.studenog na blagdan sv. Martina. Vinogradarska tradicija ovog kraja rezultirala je turističkim manifestacijama vezanim uz vino, kao što su Vincekovo na Martin Bregu –obilježavanje početka radova u vinogradima, te Martinje, proslava „krštenja“ vina. Dugoselske jeseni- zabavno-kulturna manifestacija traje od početka rujna do 11.studenog.

Povodom Dana grada održava se tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća Dugog Sela, obogaćena glazbenim programom i dodjelom godišnjih nagrada i priznanja grada. Svakog Martinja građani Dugog Sela s ponosom gledaju na ostvareno u prethodnoj godini te svjedoče razvoju i napretku Grada. Svjesni vjere u vlastite mogućnosti i spremnosti odgovoriti izazovima vremena u kojem žive, trude se da Dugo Selo postane još ugodnije mjesto življenja.

Martinje je tradicionalna turistička manifestacija krštenja mošta. Nakon Martinja kao poklon građanima za Dan grada organizira se koncert nekih estradnih zvijezda kao i koncerti dugoselskih udruga i ustanova poput koncerta Glazbene škole Dugo Selo, Dugoselskog vokalnog ansambla Duga.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA