Dan Grada Obrovca svečano se obilježava 19. ožujka na blagdan Sv. Josipa.

 

Grad Obrovac se smjestio u kanjonu rijeke Zrmanje i dio je Zadarske županije. Grad koji dijeli Rijeka Zrmanja na dva dijela, okrunjen srednjovjekovnom tvrđavom u sredini, okružen strmim liticama nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Današnje naselje Obrovac razvilo se kao suburbium srednjovjekovne utvrde na brežuljku, a u ispravama se spomunje 1337. g. kao Obrouec (Hobrouec, Hobrouac).

Od 14. st. Obrovac je u posjedu krbavskih knezova Kurjakovića. 1387. g. u njemu stoluje knez Karlo Kurjaković sa svojim stričevima Nikolom, Butkom i Tomom. U drugoj polovici 14. st. spominje se kao važno trgovačko središte (postaja za izvoz zadarske, odnosno paške soli u srednjovjekovnu Hrvatsku). Iz 1401/2. g. datira jedan od naših najbolje sačuvanih glagoljskih kodeksa Berlinski misal (zove se po mjesu gdje se dananas čuva), pisca Bartola iz Krbave.

Obrovac Dan grada obilježava misnim slavljem u župnoj crkvi sv. Josipa, koja je sagrađena krajem 17. Stoljeća, a obnovljena 1794. s tri mramorna oltara. Izuzetno je vrijedan sakralni spomenik kulture. Misno slavlje provodi se procesijom sa svečevim kipom. Proslava dana grada se nastavlja svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Domu kulture i dodjelom godišnjih priznanja.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA