Dan Grada Otoka obilježava se od 13. srpnja.

 

 

Otok je najmlađi grad Vukovarsko – srijemske županije smješten u zapadnom Srijemu. Jedan od značajnih čimbenika u općem gospodarskom razvoju Grada Otoka, a samim tim i razvoju turizma, je geografski i prometni položaj u odnosu na 20 km udaljen grad Vinkovce, Grad Vukovar i Grad Županju.

Otok se spominje već u 13. st. kao Ottok (u kasnijim dokumentima: Ocak, Athak, Otock), a spominje se i između 1333. i 1335. kada je papin legat pohodio ovo selo tri puta i u toj župi dobio je osrednju svotu. U daljnjem razvitku tog velikog sela steklo je trgovački značaj koji se održao i nastavio razvijati sve više do dolaska Turaka . Otokom u to vrijeme vladaju mađarski plemići Gut-Keledi(iz ove obitelji potječu i dva slavonska bana). Otok se također spominje 1428. godine kao possesion Athak koji je bio u posjedu feudalne obitelji Alašana. Otok je dobio ime najvjerojatnije po tome što je u to vrijeme poplava sa svih strana bio okruđen vodama, a po nekima dobio je ime jer je bio okružen šumom.

Dan Grada Otoka obilježava se od 13. srpnja 2006. godine kada je odlukom Hrvatskog sabora Općina Otok dodijeljen status grada. Obilježavanje Dana Grada Otoka, započinje svetom misom u crkvi sv. Antuna Padovanskoga. Svečanost obilježavanja Dana grada nastavlja se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika poginulim braniteljima u Otoku, a potom se u Domu kulture u Otoku održava svečana sjednica Gradskog vijeća.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA