Dan grada Novog Marofa obilježava se 13. lipnja, na blagdan Svetog Antuna Padovanskog.

 

Novi Marof je gradsko središte u južnom dijelu Varaždinske županije,  smješten 18 km južno od Varaždina i 56 km sjeverno od Zagreba. Nalazi se u kotlini koju sa jedne strane okružuje brdo Grebengrad, a s druge strane se nalaze rijeka Bednja i Kalnik.

Prvi pisani spomen Novog Marofa vodi do isprave hrvatskog kralja Andrije II. Arpadovića još 1209. gdje se u povlastici slobodnog grada Varaždina određuju granice posjeda i spominje “castrum Greben”, utvrda na obroncima Ivanščice koja je danas sačuvana samo kao ruševina, a čiji su vlasnici bili kneževska obitelj Grdun de Gereben do konca 15. stoljeća.

Povodom obilježavanja Dana grada Novog Marofa kroz čitavi tjedan odražavaju se različiti događaji, a poseban program donosi “Antunovo u Marofu” koja se tradicionalno slavi u mjesecu lipnju, povodom blagdana sv. Antuna Padovanskog. Glavni dio manifestacije održava se za vikend prije dana grada i sv. Antuna. Sve posjetitelje očekuje bogat kulturno-zabavni program u čijoj će se u ponudi naći različiti gastronomski, kulturni, sportski i zabavni sadržaji. To je manifestacija koja povezuje kulturu, zabavu i vjerski dio.

Program “Antunova v Marofu” završava 13. lipnja kada se obilježavanja Dana grada i blagdan svetog Antuna. Proslava započinje svečanom svetom misom na kojoj je blagoslov djece i ljiljana te procesijom sa kipom sv. Antuna Padovanskog.  Nakon misnog slavlja slijedi tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća. Kao i svake godine to je prilika da se podsjeti na sve učinjeno u proteklih godinu dana i događaje koji su okarakterizirali život grada te se dodijele javna priznanje inagrade zaslužnim građanima. Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća građane očekuje bogat zabavni i kulturni program.

Uz bogatu gastronomsku ponudu na štandovima, riblje delicije kao što je fiš paprikaš, pečene ribe ili riblji namaz posjetitelje če uživati i u raznim glazbenim poslasticama i zanimljivim događanjima. 

Najveću pažnju privlači jedna od već tradicionalnih atrakcija manifestacije Antunovo u Marofu koja se održava dugi niz godina i postala je neizostavni dio proslave Dana grada Novog Marofa –  utrka Štiklom po gradu!

Sve do kraja mjeseca Novi Marof nudi još zanimljivih sadržaja kao što su”Kino pod zvijezdama”, gradsko vatrogasno natjecanje te biciklijada “Šic na bic”. Po svemu sudeći u Novom Marofu lipanj je mjesec dobre zabave i raznih događanja.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA