Dan grada Vrbovca obilježava se 15. lipnja, na blagdan Svetog Vida.

 

 Vrbovec je grad u Zagrebačkoj županiji,  smješten sjeveroistočno od grada Zagreba. Udaljenost grada Vrbovca od Zagreba iznosi oko 40 km. Centar Vrbovca se nalazi na brijegu. Podnožje crkve Sv.Vida se uzima kao geodetska mjera, a ona iznosi točno 125 m nadmorske visine.

Vrbovec je staro naselje. Prvi pisani trag o njegovu postojanju datira iz 1244. godine. To je dokument kralja Bele IV. kojim potvrđuje da je kralj Koloman darovao Vrbovec županu Junku. Godine 1398. Vrbovec se pripaja gospoštiji Rakovec i ostaje s njom povezan sve do ukinuća kmetstva, 1848. godine. U burnoj je povijesti gospoštija Vrbovec – Rakovec promijenila mnoge feudalne gospodare. Vrbovec svoj procvat doživljava u XVIII. stoljeću. Sredinom tog stoljeća uspostavlja se kotarska sudska i upravna vlast, otvara se osnovna škola. Oko 1800. Vrbovec dobiva poštu, a 1870. godine stiže i željeznica.

Dan grada Vrbovca slavi se 15. lipnja, na blagdan svetog Vida, koji je i zaštitnik župe. Na isti dan  obilježava se i Dan planete Zemlja, kao i izložba starih sorti jabuka, sportska natjecanja, među kojima je atraktivan polumaraton Vrbovec, koji svake godine okuplja sve više poklonika atletike. Organiziraju se i prigodne kulturne i umjetničke priredbe.

Proslava Dana grada obilježava polaganjem vijenaca poginulim braniteljima kod spomen obilježja Hrvatska kocka, nakon čega je u župnoj crkvi svetog Vida održava sveta misa. Središnja svečanost je sjednica gradskog vijeća grada Vrbovca.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA