Dan grada Novalje obilježava se 13. lipnja, na blagdan Svetog  Ante.

 

Novalja je grad koji pripada Ličko-senjskoj županiji, smješten u blagom zaljevu sjeverozapadnog dijela otoka Paga. Idealan zemljopisni smještaj na važnim kopnenim i pomorskim putevima od sjevernog prema južnom Jadranu omogućuje joj odličnu prometnu povezanost s kopnom. Novalja je poznata po svojoj tradiciji dobrog vina i sira, paške janjetine te ostalim specijalitetima, koji isključivo dolaze od rada novaljskih ljudi i težaka.

Novalja je turistički centar i središnja luka otoka Paga te županije Ličko-senjske. Prirodne ljepote, među kojima se posebno ističu lijepe i prostrane pješčane plaže u okolici Novalje, ugodna mediteranska klima, bogata kulturno-povijesna baština, raznovrsna kulturno-umjetnička, zabavna i sportsko-rekreativna ponuda, domaća kuhinja te odlična prometna povezanost s kopnom čine Novalju vrlo poželjnom i traženom destinacijom za život i odmor.

O tisućljetnoj prošlosti života na ovim prostorima govore brojni arheološki nalazi i ostaci. U vrijeme kada se plovidba odvijala na vjetar, prirodne uvale omogućavale su sigurni boravak, ponekad i više dana ili tjedana, do početka povoljnog vjetra. Upravo zbog svojeg položaja i mogućnosti plovidbe burom u krmu prema Istri luka današnje Novalje dobiva u rimskom vremenu na značaju i postaje jedan od nezaobilaznih pristaništa na jadranskom plovidbenom pravcu što je od istočnog Sredozemlja vodio prema sjevernoj Italiji. Uz luku se formira naselje koje dobiva latinsko ime navalis odnosno navalia što u prijevodu znači pristanište, luka te će iz ovog naziva kasnije Novalja dobiti ime.

Tijekom 5. i 6. stoljeća u Novalji su se izgradile tri velike crkve na različitim mjestima u luci. Kako u naselju u ranijim vremenima nije bilo hramova a niti je pronađen forum oko kojeg bi se formirala neka jezgra naselja nameće se zaključak da crkve nisu služile samo stanovnicima Novalje i obližnjih naselja već su bile i crkve mornara i putnika koji su se zatekli u Novalji čekajući nastavak puta.

Program obilježavanja Dana grada i blagdana započinje nekoliko dana prije i nudi razna kulturna, sportska i zabavna događanja.  Na sam dan grada proslava započinje svečanom svetom misom u Novaljskom polju, u crkvi župnog titulara sv. Antona. Kako je i običaj, Gradsko vijeće Grada Novalje održava svečanu sjednicu na kojoj se dodjeljuju javna priznanja i nagrade, nakon koje slijedi dječji festival koji se tradicionalno održava već dugi niz godina.  

Program se nastavlja raznim izložbama, predstavljanjem knjiga, športskim kupovima, tradicionalnom biciklijadom. Veliko finale za kraj slavlja obilježen je velikim koncertom poznatih glazbenih lica kao i prekrasnim vatrometom na noćnom nebu iznad Novalje.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA