Dan grada Našica obilježava se 13. lipnja, na blagdan Svetog Ante Padovanskog.

 

Našice su grad u Slavoniji koji pripada Osječko-baranjskoj županiji. Nalazi se 50 km zapadno od Osijeka,  na 154 metara nadmorske visine (središte grada), gdje sjeverni obronci Krndije prelaze u nizinu istočnohrvatske ravnice.

Našice se prvi puta spominju 1229. godine, a svjetovni gospodari su bili Abe, David Lacković, Ivan Korvin, Ivan i Nikola Gorjanski te iločki knezovi Ujlaky. U crkvenom pogledu vlasnici su bili templari, ivanovci i franjevci. Našice su bile pod Turcima u 16. i 17.stoljeću. Pred točno 230 godina našički posjed kupuju grofovi Pejačević i drže ga sve do 1945. godine.

Našice, grad duge povijesti, obiluju kulturno-povijesnim spomenicima. Klasicistički dvorac obitelji Pejačević jedna je od najljepših građevina na ovim prostorima. U prostranom parku Pejačevići su izgradili manji, prizemni lovački dvorac. U gradu je neogotička kapelica s kriptom obitelji Pejačević te grob skladateljice Dore Pejačević, tu je i barokni franjevački samostan i župna crkva sv. Antuna Padovanskog, barokizirana u 18. stoljeću s bogato urešenim oratorijem s grbom Pejačevića i rešetkama bez premca u cijeloj Hrvatskoj. Crkva ima zanimljivu nadgrobnu ploču s likom đakovačkog biskupa fra Nikole Ogramića Olovčića, orgulje, a usred sakristije su vrlo rijedak i vrijedan golem ormar bogato urešen rokoko ukrasima i četiri kutna ormara. Crkva iz 1777. godine nadživjevši tursku vlast dobila je zvonik dovršen 1714. godine.

Dana grada Našica i blagdan Sv. Antuna obilježi se svečanim misnim slavljem u crkvi Antuna Padovanskog, uz blagoslov djece i ljiljana i tradicionalnom procesijom središtem grada. Nakon misnog slavlja slijedi polaganje vijenaca na spomen-obilježju “Uskrsla Hrvatska”, za poginule hrvatske branitelje. Uoči polaganja vijenaca nastupaju Gradske glazbe Našice i našičkih mažoretkinja .

Središnji dio proslave je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Našica. U prostoru Zajednice tehničke kulture organiziraju se “Dani otvorenih vrata”, a na Trgu dr. Franje Tuđmana održava se Sajam knjiga. U večernjim satima na pozornici kraj dvorca održava se svečani koncert na kojem nastupaju tamburaški orkestar, dječji pjevački zbor, rock bendovi i poznata lica sa estrade.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA