Dan grada Hvara obilježava se 02. listopada, na blagdan Sv. Stjepana.

 

Hvar pripada grupi srednje-dalmatinskih otoka. Nalazi se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, usred skupine otoka koji su dijelom ove županije. Otok Hvar je svojom površinom uglavnom prekriven borovom šumom što čini izuzetno ugodnu klimu i vinogradima koji proizvode i do 50 000 hektolitara vina godišnje. Osim po dobrom vinu otok Hvar je poznat po plantažama lavande te iznimnom ljepotom koja mami posjetitelje sa svih strana svijeta.

Zbog svog izrazito važnog položaja u središtu glavnih pomorskih putova, na Hvaru je povijest ostavila brojne tragove, možda više no na bilo kojem drugom jadranskom otoku. Stalne borbe za prevlast koje su se vodile na ovom području između raznih osvajača samo su potvrda značaja i vrijednosti koju je ovaj teritorij imao od davnina.

Prvi dokazi života na ovom prostoru potječu još od prapovijesnog doba kada je pronalascima bojane keramike u Markovoj i Grapčevoj špilji definirana zasebna Hvarska kultura (3500-2500 g.pr.Kr.) Zanimljivost je da je najstariji prikaz lađe u Europi pronađen upravo na fragmentima jedne posude iz Grapčeve špilje.

Grad Pharos na području današnjeg Starog Grada utemeljili su jonski Grci 385 g.pr.Kr. Nakon toga hvarska povijest obilježena je izmjenama mnoštva različitih civilizacijskih poticaja i utjecaja, pa su tako 219. g. pr. Kr. Hvar osvojili Rimljani ostavivši na otoku bogato nasljeđe ladanjskih ljetnikovaca.

Dolazak Hrvata u ranom srednjem vijeku označio je bitnu etapu razvoja otoka, a nakon njihove kristijanizacije kršćanstvo hvata duboke korijene u svim društvenim slojevima čija se tradicija održala i do dan danas.

Nakon sezone, grad Hvar i u jesenskim danima nastavlja sa zanimljivim događanjima, ističući se kao destinacija cjelogodišnje turističke ponude. Nizom kulturnih, društvenih i sportskih događanja koji traju od 28. rujna do 6. listopada obilježava se Dan grada i blagdan sv. Stjepana I, pape i mučenika, kojega Hvarani slave 2. listopada.

Povodom Dana grada Hvara i blagdana, u gradu Hvaru na desetak lokacija održavaju brojna zabavno-sportska događanja. Središnja proslava počinje 1. listopada otvaranjem blagdana sv. Stjepana uz prigodan program. Na sam dan Grada 02. listopada proslava započinje svečanom sv. misom u Katedrali i procesijom, potom tradicionalnom svečanom sjednicom gradskog vijeća Grada Hvara, a završava večernjim koncertom poznatih estradnih zvijezda.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA