Dan grada Kastava obilježava se 06. lipnja.

 

Kastav je gradić u zapadnom dijelu Primorsko-goranske županije, u neposrednoj blizini Rijeke i Opatije.  i Kastav ima bogate tradicije i prepoznatljiv identitet. Tijekom svoje povijesti Kastav je bio upravno, ekonomsko i kulturno središte Istre i Primorja; bio je i ostao rasadnikom narodne svijesti, pa je, čak i kada su se u okolici počeli razvijati gradovi danas daleko veći od njega, uspio sačuvati autonomiju, jezik i običaje.

Povijest Kastva seže daleko u prethistorijsko doba, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi. Vrijedno je nalazište ilirska nekropola pronađena u vrtači Mišinci podno Kastva. Tamo su Japodi (pripadnici jednoga od ilirskih plemena) u razdoblju od VI. do II. st. pr. n. e. pokapali svoje mrtve. U nekropolama su, između ostaloga, pronađeni primjerci nakita, dugmadi, ukrasnih igala. O srednjovjekovnoj živosti na području Kastavštine svjedoče do danas očuvani vrijedni spomenici – gradski Kaštel, gradska Loža i Volta, crkva sv. Jelene Križarice, Trg Lokvina, ruševna Crekvina i crkvica Sv. Trojice, ali i mnoštvo detalja ugrađenih u kamenu jezgru ovoga grada.

Obilježavanje Dana grada Kastava je u znaku sjećanja na žrtve II. svjetskoga rata. Nakon odavanja počasti stradalima pod Ložom održava se svečana sjednica Gradskoga vijeća Grada Kastava na kojoj se dodjeljuju godišnje nagrade i nagrade za životno djelo pojedincima i organizacijama koje svojim radom pridonose razvoju i napretku Kastava.

Proslava Dana Grada je od 2007. godine obogaćena manifestacijom Dječji dan Grada Kastava. Cjelodnevni program je bogat raznovrsnim kreativnim radionicama i sadržajima namijenjenim djeci raznih uzrasta i sklonosti. Jedan od tih sadržaja je i Mića (mala) slikarska delavnica koja se redovito održava od 2003. godine, a okuplja djecu vrtićke i školske dobi koja crtaju i slikaju Kastav i njegove poznate i manje poznate vedute. Ova je manifestacija poticaj dječjemu stvaralaštvu kako bi se odmalena razvijala i njegovala ljubav prema zavičaju.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA