Dan Grada Grubišno Polje obilježava se 4. studenog.

 

Grubišno Polje smješteno je na jugozapadnim obroncima Bilogore. Područje grada prostire se na površini od 269 km2 te je površinom najveća samoupravna jedinica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Postoje dvije legende o nastanku grada. Prva seže u 15. stoljeće, kada je područje jugoistočne Bilogore s pašnjacima između Ilove i Česme bilo posjed iločkih knezova. Kao feudalni posjed, polja su predana na upravljanje Grubiši, vlastelinu iz roda iločkih knezova. Druga legenda navodi da je u tursko vrijeme između gornjih tokova Ilove i Česme strah i paniku je sijao izvjesni hajduk Grubiša. S obzirom na to da je bilo malo seoskih naselja, a grad nije ni postojao, radijus njegova kretanja je u narodnom sjećanju ostao kao Grubišina Polja.

Dan Grada obilježava se 4. studenoga, na godišnjicu završetka prve uspješno provedene vojno-redarstvene operacije “Otkos 10” kojom je oslobođen prvi hrvatski teritorij u samostalnoj Republici Hrvatskoj. Proslava Dana grada započinje svetom misom, nakon koje izaslanstvo grada polaže vijence i pale svijeće ispred spomenika braniteljima Grubišnoga Polja.

Povodom Dana grada središnji događaj je svečana sjednica Gradskoga vijeća. Prilika je to bila za prisjećanje na prvu hrvatsku vojno-redarstvu operaciju Otkos 10, uspješnošću koje je i osigurano oslobođenje grada od srbočetničkoga agresora, ali i prilika za inventuru gradskih dostignuća u proteklih godinu dana te dodjelu javnih gradskih priznanja. Svečana sjednica Gradskoga vijeća bila je i prilika za dodjelu ne samo gradskih javnih priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama, već i dodjelu odlikovanja istaknutim hrvatskim braniteljima.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA