Dan grada Drniša obilježava se 16. kolovoza, na blagdan Sv. Roka.

 

Drniš je grad u Šibensko-kninskoj županiji, smješten u srcu Zagore, na pola puta između Šibenika i Knina. Okružuju ga planine Promina i Moseć koje tvore prolaz u Petrovo polje zvan Drniška vrata. Uz grad teče rijeka Čikola koja izvire u blizini Čavoglava i nastavlja svoj tok uz rub Petrovog polja. Sa 1146m visoke Promine pogled se širi na cijeli kraj.

Drniški kraj bio je područje značajnih povijesnih događanja. O naseljenosti svjedoče arheološki ostaci iz razdoblja paleolitika. U starom vijeku ovdje je bila razdjelnica ilirskih plemena Liburna i Delmata. U srednjem vijeku na ovim područjima nastaje jezgra prve hrvatske države. Prvi pisani spomen Drniša datira iz 1494. godine. U XV. stoljeću dolazi do prodora Turaka pod čijom vlašću drniški kraj ostaje sve do pred kraj XVII. stoljeća.

To razdoblje obilježeno je čestim borbama Turaka i Mlečana i povremenom mletačkom prevlašću. U doba osmanske vlasti Drniš se spominje kao veliki grad s 200 do 300 domaćinstava, izgrađenim sustavom vodoopskrbe, mostovima i pet džamija. Dolaskom mletačke vlasti u XIII. stoljeću Drniš se spušta sa Gradine i grade se objekti i trg, palazzino i kvartir, koji čine današnje središte grada.

Na samom kraju XVIII. stoljeća Drniš dolazi pod vlast Austrije pod kojom ostaje do 1918. god, osim kraćeg perioda francuske vladavine početkom XIX. stoljeća. U ovom periodu Drniš se intenzivno razvija: otvaraju se rudnici mrkog ugljena, željeznicom se povezuje sa Šibenikom i Splitom, uvodi se kontinuirana nastava u osnovnim školama, osniva se Drniška glazba, otvara Slavjanska narodna čitaonica, uvodi hrvatski jezik u škole, osniva Hrvatski sokol, organizacija koja započinje organizirane sportske aktivnosti, a osniva se i općinska štedionica s ciljem unapređenja poljoprivrede i šumarstva.

Sveti Roko je zaštitnik grada Drniša gotovo tri stoljeća. Štuje se od vremena kada je kuga vladala gradom i okolnim mjestima, 1731.-1732. Nakon velikog pomora stanovništva 1731. Drnišani mu podižu kapelu koja je poslije prerasla u crkvu. Nakon što je kuga prošla Sv. Roko postaje zaštitnik grada i svake godine 16.8. održava se misno slavlje i procesija u njegovu čast. To je ujedno i Dan grada Drniša te se održava pučka fešta.

Središnja svečanost započinje procesijom ulicama Drniša sa svečevim kipom od crkvice Sv. Roka do Župne crkve Gospe od Ružarija gdje je održano misno slavlje. U poslijepodnevnim satima održava se svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Drniša na kojoj se dijele gradska priznanja što se tradicionalno u prigodi Dana grada dodjeljuju zaslužnim pojedincima i kolektivima.

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA