Sveti Vid (zaštitnik grada Rijeke), 15. lipnja

Sv. Vid se rodio oko 290. godine u mjestu Mazzara del Valla na otoku Siciliji. Već sa 7 godina je morao sa skrbnicima napustiti dom i otići u Lukaniju na jugu današnje Italije. Ubrzo je priveden i doveden u Rim. U Rimu je izveo nekoliko čuda, pa je čak Dioklecijanovog sina čudesno izliječio od opsjednutosti. Međutim nakon toga su ga ipak bacili u kotao vrelog ulja. Iz kotla ga je spasio anđeo i odnio natrag u Lukaniju, gdje je ubrzo umro, u dobi od 13 godina.

Svetog Vida zazivaju u pomoć padavičari, histerici, opsjednuti. Njegova se zaštita moli za vrijeme grmljavine, nevremena, požara, neplodnosti i jalovosti, kad valja izvesti neke teške zadatke. Kao svoga zaštitnika slave ga ljekarnici, pivari, gostioničari, podrumari, kazandžije, vinogradari, glumci. Preporučuju mu se i ljudi slabog sluha i vida.

Ikonografija ga prikazuje kao mladića s palmom, u kotlu, katkad s gavranom i lavom.

Srednjevjekovna Rijeka se zvala po njemu upravo Rika svetog Vida, a od 1991. nakon 45 godina yugoslavenskog komunizma, Rijeka ponovno obilježava svake godine Dan svoga zaštitnika Svetog Vida, pa je 15. lipnja ujedno postao i Dan Grada Rijeke koji se svečano obilježava vjerskim i pučkim slavljem.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA