Svetkovina Presvetog Trojstva (dan grada Sveta Nedelja)

Dok se opraštao od svojih učenika, Isus im je proučio neka idu svijetom i krste narode u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Krstiti nekoga znači uvesti i približiti ga spoznaji o Božjem milosrđu i Božjoj svemoći. Da bi tu spoznaju mogli bolje razumijeti, Isus nam ju prenosi kroz tri Presvete Osobe.

Brižan i snažan Svemogući Otac Stvoritelj, Sin koji je primjer svima nama i za nas podnosi žrtvu te Duh Sveti koji izlazi od Oca i Sina, koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi i govorio je preko proroka.

Presveto trojstvo je jedan od najvažnijih katoličkih blagdana. Slavi se u nedelju prije blagdana Tijelovo, a tjedan dana nakon blagdana Duhova.

  • Župe Presvetog Trojstva u Hrvatskoj: Budimci, Čačinci, Čepin, Daruvar, Donja Stubica, Josipdol, Karlovac, Klenovnik, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Krašić, Ludbreg, Nedelišće, Otočac, Plešce, Rogotin, Sedramić, Slivno, Slunj, Sveta Nedelja, Tordinci, Majkovi, Veliko Trojstvo, Vrgada, Zagreb-Prečko, Ždala,…
  • Grad Sveta Nedelja, danom grada proglasio je blagdan Presvetog Trojstva.
  • Trg Presvetog Trojstva nalazi se u Požegi, Slavonskom Brodu, Ludbregu, Velikoj Kopanici, a spomenik Presvetom Trojstvu u Osijeku.
  • U blizini Bjelovara nalaze se mjesta Veliko Trojstvo i Malo Trojstvo.

Postoji biljka koja cvjeta otprilike na blagdan Presvetog Trojstva i zove se trojačka ruža ili božur (lat. Paeonia).

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA