Dana Grada Bakra obilježava se 13. srpnja, na blagdan Sv. Margarete.

 Bakar je jedan od najstarijih gradova na sjevernom Jadranu s dugom i bogatom poviješću. Smješten u Bakarskom zaljevu dio je Primorsko-goranske županije. Područje Grada Bakra proteže se od Bakarskog zaljeva do Vrha Risnjaka i zauzima površinu od oko 12.560 ha, te obuhvaća 9 naselja: Bakar, Hreljin, Krasica, Kukuljanovo, Plosna, Ponikve, Praputnjak, Škrljevo i Zlobin.

Bakar je drevni grad i luka, mjesto gdje se Sredozemno more najdublje uvuklo u europsko kopno. Područje Bakra bilo je naseljeno još u 3. i 2. tisućljeću prije Krista. Svoj trag tu je ostavilo i Rimsko Carstvo, potom hrvatske velikaške porodice Frankopani i Zrinski, a carica Marija Terezija dodijelila mu je status slobodnog kraljevskog grada 1779. g. Predstavnici Grada Bakra su potpisnici poznatog Vinodolskog zakonika iz 1288.godine, u kojem se prvi puta spominje sadašnje ime grada.

Bogato povijesno naslijeđe ostavilo je iza sebe značajnu kulturnu baštinu koja se ogleda kroz bakarski Kaštel, hreljinsku gradinu, crkvu sv. Andrije u Bakru ( treću po veličini u Hrvatskoj, Rimsku i Tursku kuću, bakarske prezide i mnoge druge kulturno-povijesne znamenitosti i osobitosti). Od brojnih osobitosti treba istaknuti Bakarsku vodicu i bakarski baškot. Bakar Dana Grada obilježava na blagdan Sv. Margarete, zaštitnice grada. proslava je u euharistijskom duhu i Svete mise se služe u crkvi Sv. Margarete. U popodnevnim satima država se tradicionalna, svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Bakra na kojoj se dodjeljuju priznanja i nagrade zaslužnim građanima grada Bakra.  Sve je popraćeno kulturno glazbenim programom.

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA