Dan grada Kraljevice obilježava se 06. prosinca, na blagdan Sv. Nikole.

 

Kraljevica je grad u regiji Kvarnera u Hrvatskoj, smješten između Rijeke i Crikvenice, oko tridesetak kilometara od Opatije i blizu ulaza na most na otok Krka. Kraljevica se spominje već u 13. stoljeću kao mjesto gdje se 1242. godine pred navalom Mongola sklonio mađarski kralj Bela IV., poznata je kao austrijska ratna luka i najstarije brodogradilište na Jadranu. U Kraljevici je Svetište sv. Nikole koje privlači vjernike, posebice pomorce koji svake godine ovdje sudjeluju u pomorskom hodočašću. Zahvaljujući zemljopisnom položaju, prirodnim ljepotama i zdravoj klimi, Kraljevica je jedan od prvih centara zdravstvenog turizma s kraja prošlog stoljeća uz koji se veže turistički razvoj Kraljevice. Upravo na poluotoku Oštro izgrađeno je 1891. godine jedno od prvih kupališta u Primorju koje je nagrađeno 1894. godine u Beču i 1896. godine u Budimpešti.

Kraljevica za proslavu Dana grada I blagdan Sv. Nikole nudi brojna vjerska, kulturna, zabavna i sportska događanja koja započinju 2. prosinca, a traju sve do 9. prosinca. Na sam Dan grada Kraljevice, 6. prosinca, obilježava se u tonu zaštitnika župe, Sv. Nikole i to jutarnjom svetom misom u crkvi Sv. Nikole, nakon mise slijedi svečano polaganje vijenaca na spomenik braniteljima iz Domovinskog rata i spomenik palim borcima NOB-a u Kraljevici, zatim u večernjim satima slijedi svečana procesija i blagoslov mora i polaganje vijenca u more, a tu je tradicionalni doček hodočasnika koji su u ranim jutarnjim satima brodovima krenuli iz Rijeke kako bi sudjelovali u jedinstvenom hodočašću zaštitniku djece i pomoraca.

Tradicionalno hodočašće održava se u sklopu Mikuljne u okviru koje će Grad Kraljevica cijeli ovaj tjedan nizom događanja obilježavati svoj dan, a navodeći kako Kraljevica ima najstarije svetište sv. Nikole na hrvatskoj strani Jadrana tajnica Apostolata mora Riječke nadbiskupije. Kako bi svi građani i posjetitelji osjetili svečano i praznično raspoloženje povodom blagdana zaštitnika Grada, 06. prosinca se  organizira druženje uz prigodnu “marendu” u centru Kraljevice, ispred Brodokomerca, a u večernjim satima slijedi svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Kraljevice, a tom prigodom dodjeljuju se gradske nagrade i priznanja zaslužnim Kraljevičanima i nagrade uspješnim učenicima u školskoj godini.

 

 

Povezane Objave

DESTINACIJE
DOGAĐANJA
PONUDA DESTINACIJA
MAGAZIN

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

CENTRALNA HRVATSKA